cat esp eng privat


Galeria Joan Gaspar

CALDER Alexander

Alexander Calder (Filadèlfia, 22 d'agost de 1898 - Nova York, 11 de novembre de 1976) va ser un escultor, pintor i dibuixant dels Estats Units. És especialment conegut per ser el creador dels mòbils, un tipus d'escultures cinètiques que es mouen gràcies a l'acció d'un motor o per l'acció dels corrents d'aire. Per contra, les escultures estàtiques de Calder es coneixen com “stabiles”.

Fill i net d’escultors. Va estudiar enginyeria mecànica. Al 1923 va assistir a la Lliga d’Estudiants d’Art de Los Ángeles, on va rebre la influència dels artistes de l’escola.

En els anys 30, es va fer cèlebre a París i en els Estats Units per les seves escultures de filferro, així com pels seus retrats, esbossos de línia continua i les seves construccions abstractes motoritzades.

Encara que els primers mòbils i stabiles de Calder varen ser relativament petits, poc a poc va anar orientant-se cap a la monumentalitat en els seus treballs posteriors.

Entre les seves obres més importants destaquen els anomenats “Núvols de Calder”, en el cel ras i en les parets laterals de l’Aula Magna de la Universitat Central de Veneçuela.

 

ALGUNS CENTRES ON HA EXPOSAT

Salon de la Société des Artistes Indépendants, Grand Palais, Paris.

Harvard Society of Contemporary Art, Cambridge, Massachusetts.

The Museum of Modern Art, New York.

Rockefeller Center, New York.

San Francisco Museum of Art.

Institute of Contemporary Arts, Washington, D.C.

Museum am Ostwall, Dortmund, Germany.

Musée National d'Art Moderne, Paris.

The Institute of Contemporary Art, Boston.

Tate Gallery, London.

Palais des Beaux-Arts, Brussels.

Museo Nacional-Centro de Arte Reina Sofia, Madrid.