cat esp eng privat


Galeria Joan Gaspar

TODÓ Francesc

FRANCESC TODÓ (Tortosa, 1922 - Les Borges del Camp 2016).

De molt jove ja residia a Barcelona i el 1940 inicià la formació artística al taller Sáinz de la Maza i més tard a l’Escola de Belles Arts de Sant Jordi.

Als 1946 i 1948 va exposar per primera vegada en Sala Vinçon de Barcelona. A partir d'aquest moment les exposicions de les seves obres eren freqüents en moltes ciutats espanyoles i estrangeres. En 1954 va aconseguir una beca amb la qual estava viatjant per diferents països d'Europa: França, Bèlgica, Holanda i Anglaterra. Va ser professor de pintura a la Universitat dels Andes de Bogotà fins a 1972. Posteriorment va decidir tornar a Barcelona, on va continuar exercint la docència. En 2001 va rebre Creu de Sant Jordi com el reconeixement de la seva trajectòria.

La pintura de Francesc Todó ha presentat sempre una mirada amable cap a la realitat. A l’inici dels cinquanta adoptà un estil propi de reminiscèncencies ingenuistes, marcadament poètic, però on l’aspecte constructiu és determinant. A finals de la dècada de 1950, entra en l’anomenat període de les màquines on interpretà de manera molt esquemàtica l’entorn industrial i manufacturat. Aquesta proposta fou fortament defensada per intel•lectuals que hi veien una alternativa a l’informalisme esteticiste  que anunciava un possible nou art realista i social. 

 

Exposicions

Joan Miró "Blanc i negre i algun color"Obra Gràfica