cat esp eng privat


Galeria Joan Gaspar

GOYA Francisco de

FRANCISCO DE GOYA Y LUCIENTES (Fuendetodos, 1746 – Burdeos,  1828).

Es va formar al taller de José Luzán. A Roma va estudiar el barroc italià. Quan es va instal•lar a la Cort va començar a pintar cartons per a la Real Fàbrica de Tapissos sota la direcció d'Anton Raphael Mengs, les relacions amb el qual no eren massa fàcils. Al 1785 es va convertir en pintor del rei Carlos III i al 1799 al pintor de càmera del rei Carlos IV. En aquesta època va pintar grans retrats.

La malaltia que Goya va sofrir feia 1793 li va deixar sord, fet que li va fer canviar la seva visió feia la societat. En “Los Caprichos” va començar a plasmar el seu costat negatiu: la corrupció, la prostitució i l'alcavot, la superstició i la bruxeria, l'anticlericalisme. Després de la Guerra de 1808 contra la França napoleónica, Goya va crear una gran serie de gravats anomenats “Los desastres de la Guerra”, en els que es reflecteixen la violència, la fredor, la misèria... Després de la instal•lació de l'absolutisme al país, Goya va decidir exiliar-se a Burdeos, on va passar els seus últims dies i va pintar el seu últim quadre la Lechera de Burdeos.

Es considera com el primer pintor modern, l’obra del que va influir als moviments pictòrics posteriors, com l'impressionisme i l'expressionisme

A la Galeria disposem de les series de gravats “Los Caprichos”, “Los desastres de la Guerra”, “Proverbios” y “Tauromaquia”.  

Exposicions

SUPORT PAPER I I

REALISME