cat esp eng privat


Galeria Joan Gaspar

Els artistes de D. H. Kahnweiler

2017/05/24-2017/10/11

Galeria Joan Gaspar Barcelona

 

Daniel-Henry Kahnweiler va ser un dels marxants d’art més importants del segle XX.  Els seus primers passos dins el món de l’art van ésser guiats per Ambroise Vollard i Paul Durand-Ruel. Amb el temps hem vist com va demostrar una gran visió treballant amb artistes que van marcar una època, com ara Pablo Picasso, Juan Gris i Georges Braque entre altres. Els convidem a veure una sel·lecció d'uns dels artistes amb els que va treballar i va establir una gran amistat.

 

***************

Georges Braque, Manolo Hugué, André Masson, Pablo Picasso,

Suzanne Roger, Gaston-Louis Roux i Josep de Togores

***************

 

Vull tenir present la figura, l’actitud i la personalitat de Daniel H. Kahnweiler, un jove arribat a París per seguir la professió familiar dins del món de les finances. L’ambient cultural que hi troba i algunes relacions que hi fa el porten a canviar d’idea i, en contra de l’opinió familiar, es “fica” en el món de l’art.

El 1907 obre una petita galeria amb el seu nom a la Rue Vignon; té 23 anys i la tira endavant amb intensa vitalitat. Amb l’esclat el 1914 de la Primera Guerra Mundial, la galeria és intervinguda i tant els seus bens personals com els de la Galeria són segrestats com a ”bens de l’enemic” mentre es troba a Roma.

Va passar la guerra a Berna acollit per uns amics i tornà a França el febrer del 1920.

Veu com els seus bens requisats són subhastats en cinc subhastes entre els anys 1921 i 1923. Parlem de més de vuitanta obres entre elles Braque, Picasso, Derain i Vlaminck.  Aquesta acció és vista amb indiferència per altres galeristes tret de Paul Rosenberg, l’únic que l’ajudà.

Insisteix i obre una nova galeria el setembre de1920 amb el nom del seu amic i soci Simon a la Rue d’Astorg nº 29 on hi restarà fins el 1957, ja que posteriorment es traslladarà a la Rue de Monceau. Aquí obre la galeria amb el nom de Louise Leiris. Aquest fet té una explicació: degut a la Segona Guerra Mundial i a l’ocupació alemanya a París al 1939, les seves pertinences  són novament requisades. Per resoldre la situació fa comprar a la seva cunyada Louise Leiris el “botí”.

Amb aquest seguit de dificultats va tirar endavant el seu projecte, la seva idea, la seva il·lusió.

Ara miro de recordar-lo i de prendre imatge i mestratge.

 

Aquí us presentem una exposició amb obres  de Picasso, Braque, Manolo Hugé, Masson, Roux, Suzanne Roger i Togores.

Joan Gaspar

 

Artistes